Achtergrond


De keuze voor psychiatrie ontstond tijdens mijn werk als huisarts; ik merkte toen hoe belangrijk de behandeling van psychische problemen is. Om mij daarin verder te verdiepen ben ik de psychiatrie-opleiding gaan doen. Na deze opleiding werkte ik bij verschillende GGZ-instellingen, onder andere met mensen met stemmings- en persoonlijkheidsstoornissen, ADHD en autisme. Ik specialiseerde mij verder: in 2011 ging ik in opleiding tot psychoanalyticus.


Psychoanalyse en psychoanalytische psychotherapie komen voort uit de waarneming dat veel patronen in ons gevoel en ons gedrag onbewust verlopen. Iemand voelt zich bijvoorbeeld ongelukkig of angstig, maar begrijpt niet waardoor dat komt. Of iemand probeert zich te binden aan een partner, maar dat lukt niet, hoe graag hij het ook wil. Juist omdat het om onbewuste patronen gaat, kunnen mensen met dit soort problemen zichzelf vaak niet helpen.


In een psychoanalyse of psychoanalytische psychotherapie worden deze onbewuste patronen in gedrag en gevoel geleidelijk aan duidelijk. Dit leidt niet alleen tot vermindering van je klachten, maar ook tot een andere manier van met jezelf omgaan: je gaat je binnenwereld meer serieus nemen en beter begrijpen. Dit betekent dat je gevoel van eigenwaarde kan toenemen, net als je innerlijke vrijheid. Je gaat daardoor steviger in de wereld staan. 


Wie meer naar binnen durft te kijken, weet ook duidelijker waar hij staat en waarom hij bepaalde keuzes maakt. Dat geldt in relaties, maar ook in je werk of in je studie. Uiteindelijk kan je leven dan ingrijpend veranderen, zowel innerlijk als in contact met anderen.

Praktijk voor psychotherapie en psychiatrie Zeist